Annerledes juletradisjoner i Europa

SantaVi har alle forskjellige juletredisjoner rundt om i verden. I Norge går noen julebukk, baker julekaker og setter ut grøt til nissen. I andre land, gjør de andre ting. Noen land har skikkelig sprø tradisjoner.

Frankrike: 

Frankrike er kjent for sin mat, derfor skal det serveres 13 forskjellige juledesserter på julebordet! Tallet 13 skal representere Jesus og hans 12 disipler. En annen ting franskmenn gjør er å sette sko  foran peisen istedenfor julestrømper. Da er de med store føtter heldige, fordi de får plass til masse godteri.

Portugal: 

I Norge feirer vi St. Hans feiring om sommeren, men i Portugal samles alle og fyrer opp et stort bål i sentrum av landsbyen på julaften, mens de synger julesanger. Dette bålet blir brennende helt til 6. januar.

Irland: 

I Irland for å være helt sikre på at julenissen finner frem, setter de et lys i vinduet på julaften, med litt julemat under. Da tenker de at julenissen garantert finner veien frem.

Irland starter juleforbredelsene den siste søndagen i november. Den tradisjonelle Christmas-puddingen gjøres klar og ligger og godgjør seg hele desember. Denne dagen kalles «Stir-up-Sunday», hvor hvert eneste familiemedlem rører i puddingen og ønsker seg noe vakkert.

Storbritannia:

Som i Norge, må britene sette frem noe for å blidgjøre nissen, men i den britiske julefeiringen er ikke grøt så viktig. I Storbritannia setter de nemlig fram et glass med whisky for å gjøre nissen glad. Det kommer jo selvfølgelig an på preferanser, så jeg ville jo sagt at en nisse heller ville hatt grøt enn whisky.

Island:

På den lille øya må alle barna være snille helt frem til jul, fordi hvis ikke kommer moren og faren til nissen og stjeler barna. Snille barn kan glede seg over at de vil få 13 julepresanger til jul – én for hver nisse. På Island har de 13 julenisser.

Dette var juletradisjoner i noen land i Europa. Din familie har sikkert andre tradisjoner som dere liker. Kanskje for å komme i skikkelig julestemning er dere nødt til å se på «Tre nøtter til Askepott»?

Skrevet av: Nora Kolnes, 8b

Kilder: dinjul.no

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s