Nyhetsåret 2014

2014-03-09_-_Perevalne_military_base_-_0182

Det er allerede en god stund siden vi sa farvel til 2014, men dette betyr selvsagt ikke at en nyhets-oppsummering ikke er på sin plass. Kanskje det var noe du hadde glemt?

Januar

Året begynte rolig. Nevneverdige hendelser er brannen på Lærdalsøyri (18.-19. januar) som ødela 40 bygninger. Det var også brann i Flatanger (27.-29. januar) som la rundt 64 bygninger i ruiner. I tillegg begynte Latvia å bruke euroen, noe som skjedde allerede 1. januar.

Februar

Februar var en måned fullpakket av nyheter. Da russiske styrker tok over Krim-halvøya (28. februar), en øy som egentlig tilhører Ukraina, begynte Krimkrisen. Det fryktede ebola-viruset begynte spredningen sin i vest-Afrika tidligere i måneden, dette fikk infisert 22.000 mennesker og drept i hvert fall 8000 mennesker.

Mars

Allerede 1. mars skjedde det noe fælt, da 33 personer ble drept og 143 ble skadet da en gruppe på åtte angrep folk på en jernbanestasjon med kniver i den kinesiske byen Kunming. Malaysia Airlines Flight 370 forsvant på vei fra Kuala Lumpur (som ligger i Malaysia) til Beijing i Kina. Flyet skal ha styrtet med 239 mennesker ombord. Tidligere leder for Arbeiderpartiet, Jens Stoltenberg, ble utnevnt som NATO sin nye generalsekretær.

April

Manuel Valls ble statsminister i Frankrike den 1.april og det ble holdt parlamentsvalg i Ungarn den sjette. Den 14. april ble rundt 276 jenter og damer kidnappet av Boko Haram fra en skole i Nigeria, dette førte til voldsomme protester ledet av slagordet «Bring back our girls!».

Mai

Allerede 5. mai igjen gjør Boko Haram noe grusomt da de angriper Gambolo Ngara og dreper 300 mennesker. Ellers kommer og går mai uten så mye om og men, annet enn eksplosjon i en kullgruve i Tyrkia.

Juni

Juni blir fotballmåned deluxe når Brasil arrangerer fotball-VM. Etter lange tider med fotball er det Tyskland som stikker av med verdensmester-tittelen. Den spanske kongen abdiserer slik at sønnen får konge-tittelen.

Juli

Juli gikk ikke stille for seg. Igjen er det en flyulykke, da Malaysia Airlines Flight 17 blir skutt ned over Ukraina (17. juli). Dette førte til at 298 personer døde. En tredje brann bryter ut i Västmanland den 31. juli. Stemningen mellom Israel og Palestina be om mulig verre.

August

Den amerikanske hæren starter en såkalt «air campaign» i nord-Irak for å hindre ISIS militanter den 8. 9. august blir den amerikanske ungdommen Michael Brown skutt og drept av politimannen Darren Wilson. Drapet ble sett på som grovt rasistisk og urettferdig, og førte til mange voldsomme protester i og utenfor Ferguson.

September

Mye fokus lå på Storbritannia og Skottland da Skottland skulle stemme over om de skulle løsrive seg fra Storbritannia eller ikke. 18. september stemte Skottland nei til forslaget.

Oktober

6. oktober vinner det gifte paret May-Britt og Edvard Moser Nobelprisen i fysiologi eller medisin sammen med den britisk-amerikanske John O`Keefe for sitt arbeid innen nevrologi, mer spesifikt hukommelse og romlig orientering. 28. oktober er det flom på store deler av Vestlandet.

November

Den 2. november ble FNs Klimapanels femte hovedrapport publisert. Romsonden Rosetta sender ut romsonden Philae som lander suksessfullt på kometen 67P/Tsjurjumov–Gerasimenko den 12. november. Det er første gang i historien denne typen landing har blitt gjennomført.

Desember

28. desember- Indonesia AirAsia Flight 8501 krasjer sørvest for Borneo. Alle 162 menneskene ombord omkom. Til slutt så avsluttet NATO operasjonene sine i Afghanistan.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s