De Fem Hersketeknikker

Hva tenker du når du hører begrepet ”De Fem Hersketeknikker”? Ingen peiling? Vel, dette er noe få vet hva er, men som alle bruker, flere ganger i løpet av livet. Noen flere enn andre. Jeg synes det er ekstremt viktig at elevene på kannik (og alle andre ungdomsskoler) får informasjon om dette temaet, for det er faktisk ekstremt viktig. Du skal nå få en liten utdypning:

Begrepet ”hersketeknikker” ble lansert av den norske filosofen og psykologen Ingjald Nissen. Hersketeknikker er metoder en person eller en gruppe mennesker bruker for indirekte å herske over andre personer eller grupper. Hersketeknikker kan utøves gjennom tale, stemmeleie, kroppsspråk og andre former for kommunikasjon. De blir brukt på alle områder der mennesker utøver makt: På skolen, i familielivet, arbeidslivet, politikk og samfunnsliv. Ingjald kom frem til at det er til sammen ni forskjellige hersketeknikker. I ettertid har professor Berit Ås funnet ut at fem av disse teknikkene blir mer brukt enn de resterende. Det er disse du skal få lære om nå.

Berit Ås’ definisjon av de fem hersketeknikker:

  1. Usynliggjøring. Foregår på den måten at individer blir forbigått og bortglemt. Et eksempel på dette er rett og slett utfrysning, noe ungdomsskole elever er gode på. Når du overser, snakker over og ”glemmer” å inkludere, er dette usynliggjøring.
  1. Latterliggjøring. Denne taler vel for seg selv egentlig. Når du driter ut noen for å trekke deg selv opp, latterliggjør du noen. Blir av Berit Ås forklart som at dersom du ler av eller håner en persons innsats, er dette det samme som latterliggjøring.
  1. Tilbakeholdelse av informasjon. Denne er kanskje litt mer tricky å forstå. La oss forklare det slik at én gruppe, vi kaller den gruppe A, med selvfølgelighet videregir informasjon til andre individer i gruppene C og D, utenom individene i gruppe B. Dette kan også sammenlignes med punkt 1.
  1. Fordømmelse uansett hva du gjør. Endten er du for glad, eller så er du sutrete og for nedstemt. Dette blir også kalt dobbelstraffing. Uansett hva du gjør, er det ikke bra nok. Du kan aldri vinne.
  1. Påføring av skyld og skam. Dette kan gjenkjennes ved at noen spiller på samvittigheten din, og får deg til å gjøre ting ut av skyldfølelse og fordi du ”skylder dem det”. Dette er ærekrenking, ydmykelse og latterliggjørende.

Dersom du ser at noen bruker én eller flere av disse teknikkene på deg, eller du bruker dem selv: DET ER IKKE GREIT. Det er sikkert lett å tro at siden ordet ”herske” er en del av teknikken, så vil det si at dette er noe positivt. At du har makt, og at du er best. Dette er absolutt ikke positivt, og det er heller absolutt ikke greit. Dette er rett og slett krenging av andre mennesker. Mennesker med følelser, tanker og meninger, som har akkurat like mye rett til å ha det bra med seg selv og andre som du. Hvis du har mennesker i livet ditt som gjentatte ganger og med vilje bruker disse teknikkene til å få seg selv høyere eller bare for å ha noen å drite ut, vær så snill, ikke nøl med å trekke deg unna. Ikke nøl med å si i fra, at vet hva de prøver på, og at det heller ikke funker. Disse menneskene har som hensikt å trykke deg ned. Slike mennesker fortjener ikke å være en del av verken mitt eller ditt liv. Jeg håper dere lærte noe nytt, og fra nå av gjenkjenner dersom noen prøver å bruke en hersketeknikk over deg. Aldri la deg tråkke på.

Hersketeknikker

Tegning av Audun Gjerdi, 2014.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s