Marerittet i Middelhavet

2382365

Situasjonen for båtflyktningene i Middelhavet blir verre og verre. Men hvem sitter på løsningen?

Skrevet av Jesper 9A, Nicolay 9E, Mikkel 9C

Veien til Italia

Båtflyktningene fra Afrika med retning Italia øker for hvert år, og det kreves store ressurser for å ta vare på alle disse flyktningene som kommer. I takt med urolighetene i Midtøsten og starten på Den Arabiske Vår har det bare blitt mer og mer mennesker som tar den ulovlige sjøveien inn til Europa. Det har forekommet mange drukningsulykker i Middelhavet da båtene som flyktningene bruker ofte er overfylt og/eller i dårlig stand. I oktober  2013 skjedde den en tragedie utenfor kysten til den lille øya Lampedusa. 360 mennesker omkom etter et skip fylt med ulovlige flyktninger fra Afrika sank. Det var også flere andre mindre ulykker slik som dette utenfor kysten til Italia, og de fikk kritikk av EU for å ikke gjøre noe med det.

Mare Nostrum

Etter dette startet den Italienske regjeringen opp et program som het Mare Nostrum. Mare Nostrum betyr Vårt hav på latin. Dette programmet gikk ut på å redde flyktninger i Middelhavet som kom fra Afrika med båt. Tall fra den Italienske marinen og den Italienske regjeringen viser at over 153.00 flyktninger har blitt plukket opp i Middelhavet i løpet av ett år. Selv om det var et Italiensk program ble det delvis finansiert av EU-midler. Summen på penger som er blitt gitt til Italia fra EU for å brukes på dette progammet , i løpet av ett år, ligger på rundt 30 millioner euro, rundt en halv milliard norske kroner. Etter et år sluttet EU å gi penger til dette programmet og da Italia ikke hadde råd til å fortsette uten de ekstra pengene opphørte prosjektet. Italia hadde ikke søkt om flere penger etter EU sluttet å gi, selv om de hadde muligheten. Italia fikk kritikk for dette og noen anklaget dem for å «ikke gidde» å hjelpe flyktningene. Var dette tilfellet? Hvorfor søkte de ikke om mer penger når de ble fortalt av EU at de fikk dem, hvis de søkte? Prosjektet hadde vært et bra tiltak og hadde reddet over 153.000 mennesker, med «bare» 3300 tap av liv. Hvorfor avslutte dette prosjektet når det var såpass bra? Kanskje det handlet om penger, eller det at de ikke hadde nok ressurser til å ta vare på alle menneskene som kom.

Tomrommet etter Mare Nostrum

Det at Italia valgte å avslutte dette prosjektet kom brått på EU, og de måtte ta stilling til denne krisen. I løpet av et døgn ble det i gjennomsnitt reddet rundt 1000 mennesker. Med tanke på at dette bare er i tidsrommet mellom 24 timer er det ganske mange i timen. Så jo lengre tid EU brukte på å finne ut hvem og hvordan de skulle redde alle menneskene som kom sjøveien til Europa (via Italia) fra Afrika. EUs svar på krisen ble at de startet opp en operasjon som fikk navnet Triton. Denne operasjonen er det EUs grensemyndighet, Frontex, som fikk ansvaret for.  Budsjettet til Mare Nostrum lå på rundt ni millioner euro i måneden mens Triton hadde så lite som tre millioner euro i måneden. Båtene som var involvert i operasjon Triton skulle heller ikke gå like nær kysten til Libya, slik som de tidligere skipene hadde gjort. De skulle heller ikke søke etter skip, bare svare på fartøyer eller personer i nød. Frontex sin hovedoppgave er egentlig å beskytte Schengen-områdets ytre grenser, ikke holde på med redningsarbeid, slik som Mare Nostrum. Tidligere, under Mare Nostrum, ble det tatt rundt 700 menneskesmuglere. Dette er noe som også blir vanskeligere da operasjon Triton ikke skal gå utenfor Italias territoriale grenser.

Veien videre

Mange land og menneskerettighetsorganisasjoner har kritisert både EU og Italia for arbeidet de gjør i Middelhavet. Italia for å ha avsluttet prosjektet uten en skikkelig grunn, og EU for å erstattet det tidligere prosjektet med noe som er mye dårligere. Det at Triton skal erstatte Mare Nostrum kan få katastrofale følger for flyktningene som risikerer livet for å komme seg til Europa. Mange land klager og sier det EU ikke gjør nå er godt nok, men hvorfor tilbyr de ikke å hjelpe selv? Det at de bare klager ,men ikke gjør noe med det selv gagner ingen. Hvis landene rundt om i Europa bare gir en liten pengesum til EU og Italia, øremerket for dette, kan Mare Nostrum gjenopprettes. Det ser ikke ut som dette kommer til å skje og veien videre for EU nå kommer til å bli vanskelig, med tanke på at det ikke er noen åpenbar løsning på krisen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s