Viktig med skolemat!

imagesAlle vet at man tenker dårligere med en tom mage, Men likevel er det noen som ikke spiser frokost eller tar med/kjøper lunsj. Dette har konsekvenser og her får du vite litt om hva som skjer og hva som må gjøres for å forbedre dette.

Frokost er dagens viktigste måltid, den hjelper deg i gang med dagen og dagen blir litt lysere med en god, sunn frokost. Du trenger ikke å se på det som å spise medisinerer, tenk på det som noe du gleder deg til. Man trenger ikke å ta på det mest motbydelige man har i kjøleskapet, ta på noe du syns er godt men også kan hjelpe deg gjennom dagen. Man merker en stor forskjell når man har spist en god frokost og hvis man ikke har spist noe.

Norge er et av verdens rikeste land, men vi har enda ikke fått til gratis mat på skolen. Selv i Sverige er det gratis varm lunsj. Det har det vært i 50 år. Det sier litt om hva de prioriterer der. Før var det et forsøk med Ostefrokost her i Norge. Dette prosjektet gikk ikke så bra. Prosjektet skjedde i 1930-tallet, og der var det brød, melk, knekkebrød, en frukt eller grønnsak og tran i vintertiden. Selvfølgelig kostet dette, det var grunnen til at den ikke fortsatte. Men er det hvert å finne penger til dette og prøve på ny, eller skal vi bare droppe alt. Problemet er bare at elevene ikke får nok næring, det kan føre til at de ikke presterer like bra som det de kunne ha gjort på skolen.

 Hvis dette med skolemat endelig kommer i sving. Hva skal vi servere? Skal vi servere noe som er sunt, noe usunt eller litt av begge. Hvis vi serverer noe sunt er det en sjanse for at barn ikke spiser noe, da ender vi opp med å sløse penger og mat. Hvis vi serverer noe usunt spiser antagelig de fleste det, men da får de ikke i seg proteiner. Hvis vi har litt av begge kan det vare at folk ikke spiser opp maten sin, da ender vi fortsatt med at vi sløser penger og de blir usunne. Enda et problem er om vi skal servere varm mat eller kald, hvis vi serverer varm mat forsvinner næringen etter vært som maten blir varmet opp. Hvis vi serverer kald mat er det en stor sjanse for at folk blir lei, for hvis man tenker over det så spiser de fleste allerede brødskiver hver dag.

Det om barna har med mat på skolen eller spiser frokost har også noe med om foreldrene tar ansvar. For noe av oppgavene hviler litt på foreldrene. På begynnelsen så er det alltid fint med litt veiledning, men når man har kommet inn i en rytme, så gjør man det bare automatisk. Det er veldig mange som ikke spiser lunsj eller frokost gjennom en hel skoledag, dette kan gå ut over helsen til elevene. Så det Kannik skole har prøvd å få til med gratis frokost i kantinen med quiz og slikt på onsdager er en god start på noe større.

 Skolemat og en god frokost er veldig viktig for at man skal kunne fungere på skolen, kunne lære og å tenke klart. Det er det ikke alle som tar seriøst. I denne artikkelen har du fått hørt litt om hvor viktig det er med frokost, en matpakke og om det burde være gratis var lunsj på skolen. En dag kan bli mye lysere med en mett mage. Man trenger ikke å gå rundt og bekymre seg for at magen plutselig begynner å rumle slik at alle hører det eller vente på at skolen skal slutte for deretter å løpe hjem for å ta seg noe å spise. Hvis du har mat i magen så har du i hvertfall en mindre ting å bekymre deg for.

Bilde er fra: https://www.sarpsborg.com/sandbakkenskole/Aktuelt/Skolemat/