Forsideartikkelen som møtte Kannikelevene første skoledag

Skjermbilde 2015-09-16 kl. 13.04.14

Stavanger Aftenbladets forside mandag 17.august. Foto: Torill Helene 10E

Når kannikelevene skulle begynne på skolen igjen etter sommeren, hadde Aftenbladet gjort klar en forsideartikkel om dem, med tittelen «Kannik-elevene er mest fulle». Artikkelen skapte store reaksjoner, både i innhold, men også i måten Aftenbladet formulerte seg på. Reaksjonene førte til at Glassgangen ble nysgjerrige, og vi tok derfor kontakt med Aftenbladets nyhetsredaktør Carl Gunnar Gundersen, for å høre hans versjon av saken.

Av, Torill Helene Moe

Avisartikkelen tar utgangspunkt i en undersøkelse om alkohol blant ungdom som ble tatt av kannik-elevene i 2013.

Gundersen forteller at tanken bak artikkelen var å offentliggjøre tallene fra den store undersøkelsen om alkohol og rus, som ble tatt av Kannik-elevene i 2013. Rett å slett å informere om alkoholvanene blant unge.

  • Rundt skolestart er det alltid aktualisert å enten velge en vanlig sak om at nå starter skolen, eller å finne et nyhetspoeng, så timingen av artikkelen er ikke helt tilfeldig, forteller Gundersen. Vi har i ettertid diskutert om vi burde publisert den i uken før, enn den selve mandagen og er ikke sikre på om det var et helt ideelt tidspunkt. Vi ville nok uansett publisert artikkelen omkring skolestart, men kanskje vi ikke skulle gjort det den mandagen, det kan godt være, fortsetter han.

Aftenbladet mente at det var helt greit å publisere artikkelen med tallene fra 2013, så lenge de ikke allerede var blitt brukt.

-Vi bruker andre statistikker fra tidligere år, så lenge de ikke har vært offentligkjente. Det sto også i saken at tallene var fra 2013, sier Gundersen.

-Poenget var ikke å skrive om de elevene som går der nå. Hver enkelt elev er ikke interessant, det er fenomenet som er interessant, legger han til.

Gundersen forteller at Aftenbladet hadde fått inn noen leserbrev i etterkant av publiseringen, der vedkomne mente det var upassende med en slik artikkel.

Rektor Stein Endresen ved Kannik reagerte kraftig på hvordan elevene ble fremstilt.

«Jeg reagerer på den unyanserte fremstillingen av elevene på Kannik. I den samme undersøkelsen kommer nemlig våre elever ut helt på topp både når det gjelder trivsel, fravær av mobbing og ikke minst skoleresultater. Det hadde vært mye kjekker for både elever og foresatte å bli møtt med et oppslag om dette på første skoledag, ikke minst for de 180 nye elevene på 8.trinn som møtte fram til sin første skoledag på ungdomsskolen»

  • Det foregikk også en diskusjon i en lukket facebook gruppe, men det kom ingen direkte telefon. Det kan ha vert foreldre eller ungdommer selv som startet det hele, men vi har ikke oversikt over alt. Så vi fikk en del kritikk, det gjorde vi, men det må vi jo tåle, sier Gundersen.
  • Artikkelen gjaldt ungdomsskole elever på Eiganes, Våland og Kampen, som da går på Kannik. Den gjaldt også foreldrene og  det som heller burde vært et poeng er at drikkevanene til foreldre, kan vise seg og spre seg til ungene, mener han.

Gundersen sier at en egen undersøkelse for foreldre lå inne i statistikken, og som var ment som et poeng i saken, men som ikke ble vinklet til på første side. Dermed kunne det lett misforstås.

Etter å bare ha lest artikkelen «Kannik-elevene er mest fulle» ble det mange reaksjoner, og det er selvsagt god grunn til det. Vi håper at denne artikkelen gir forståelse for hvorfor mange reagerte på oppslaget, og hvorfor Aftenbladet publiserte saken.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s