Eksamen fra A til Å

Her har du en oversikt over alt du trenger å vite om eksamen!

FOTO: adressa.no

FOTO: adressa.no

På ungdomsskolen har prøver mer og mer å si, det vil de fleste være enige i. Det er spesielt eksamen man hinter til når man kommer med slike påstander, for det er den viktigste rekken prøver du har på ungdomsskoletrinnet. Alle har hørt om det, alle vet de må gjennom det en eller annen gang. Men hvordan funker det egentlig? Hvordan bør man øve? Har eksamener alltid vært så skumle som de er nå?

Jeg har intervjuet Janne Bendiksen og  Sayna 10B om deres forhold til eksamen.
Når du gikk på ungdomsskolen, hvordan var din holdning til eksamen?
Janne: «Holdning? Jeg visste at det var nødvendig, men jeg grudde meg ikke så mye. De fleste andre hadde panikk og arbeidet hardt i lange tider, imens andre var mer avslappede, sånn som meg. Det var mange som grudde seg, men etterpå var det jubel. Vi dro på klassetur etter eksamen, kanskje som en slags belønning. Jeg husker at jeg syntes eksamensvaktene var skumle.»

Hvilke hjelpemidler hadde dere når dere øvde?
Janne:»Vi brukte bøkene og gamle prøver. Lærerne var ikke veldig tilgjengelige, så de fikk vi ikke hjelp fra. Vi hadde for lite bibliotek der vi bodde til at det var vits å ta det i bruk.»

Gruer du deg?

Sayna: «Eh, det spørs hva jeg kommer opp i. Egentlig ikke så mye, fordi jeg har hørt mye om folk som ikke er så gode men allikevel får gode karakterer, så kanskje jeg gleder meg litt?»

Men hvor mye har egentlig eksamenskarakteren å si for fremtiden din?

Hvis du får en dårlig karakter på eksamen er det selvfølgelig ikke verdens ende. Du kan til og med klage på karakteren du har fått hvis du mener du burde ha fått høyere. Dette bør du kun gjøre etter du har snakket med en lærer om det. Hvis du bestemmer deg for å klage må du skrive klagen skriftlig. Du trenger ikke begrunne deg, men klagen skal være levert innen ti dager etter at karakteren er satt. Når du har klaget vil oppgaven din bli sett over en gang til. Dette garanterer ikke bedre karakterer, du kan få den igjen med samme karakter, høyere karakter eller til og med lavere karakter!

Hvordan foregår det?

Når eksamenstiden nærmer seg har tiendeklasseelvene hatt cirka ett år på seg til å få med seg så mye som mulig av pensum. Det er to typer eksamener; skriftlig og muntlig. Skriftlig eksamen foregår forholdsvis likt som en normal prøve, med det unntak at kravene er høyere og prosedyrene rundt er mye strengere. Alle fag har en forberedelsesdag, med unntak av matematikk. Generelt har elevene fem klokketimer på seg til å svare på oppgavene, selv om spesielle omstendigheter kan føre til at enkelte elver kan bruke lenger tid.

Prosessen rundt muntlig eksamen foregår slik, i følge Udir.no og ung.no:
Aller først får elevene vite hva slags fag de er kommet opp i. Dette får de vite 48 timer før (helligdager/fridager telles ikke) selve prøven, klokken ni om morgenen. Trekkingen er helt tilfeldig. Ingen av lærerne på skolen får bestemme hvem som kommer opp i hva. De neste timene får elevene bruke til å forberede seg. Når det blir fortalt hva man kommer opp i, får du helst ett tema, arbeidsoppgaver eller en problemstilling som elevene skal forberede seg på å snakke om/løse.
På selve dagen blir eleven møtt av to sensorer som skal overse og vurdere arbeidet ditt. En av sensorene kommer fra en annen skole, mens den andre vil oftest være faglæreren din. Disse må samarbeide når det gjelder vurderinger. Allikevel så har den eksterne sensoren sine meninger mer å si enn den interne sine, da denne ikke kjenner deg så godt som faglæreren din gjør og dermed ikke har erfaring med deg eller dine tidligere karakter. Opplegget vil allikevel variere fra kommune til kommune og fra år til år.

Hvilke fag får man eksamener i?

På ungdomskolen har man faktisk bare to eksamener; én muntlig og én skriftlig. Du kna kun komme opp i tre fag skriftlig. Disse er:

 • Norsk, både hovedmål og sidemål. En av dagene skriver du bokmål og en annen skriver du nynorsk. Sjangerne du skal skrive i varierer.
 • Matematikk
 • Engelsk

Muntlig er det flere muligheter, det er hele syv fag du kan komme opp i. Disse er:

 • Norsk
 • Matematikk
 • Engelsk
 • Naturfag
 • Samfunnsfag
 • KRLE
 • Fremmedspråk

Under eksamen

Juksing tas ikke lett på under eksamen. Udir.no forteller om noen av straffene:

 • Eleven kan få eksamen i faget annullert.
 • Eleven som får eksamen annullert, mister standpunktkarakteren i faget.
 • Elever i videregående opplæring og privatister kan tidligst gå opp til ny eksamen ett år etter.

Når man snakker om juksing i eksamenssammenheng så innebærer det å bruke kommuniserende hjelpemidler f.eks. internett, tekste andre om hjelp, telefonsamtaler og så videre. Hvis det er eksamen i språkfag (fransk, tysk, spansk etc) er heller ikke oversettelsesprogrammer tillatt, naturlig nok. Ellers er generelle lovbrudd selvfølgelig ikke tillatt, selv om enkelte av skolens regler kan bli forandret under eksamen.

Man bør også prøve å unngå plagiering. Det vil si at det ikke er lov å bruke andre sine tekster (tekster du har kopiert rett fra wikipedia, eller tatt tekster fra andre steder på nettet eller bøker. Tidligere elevers oppgaver telles også) i sine egne oppgaver uten å oppgi kilder. Sensorene har program som kan kjøre en sjekk av oppgaven din og finne ut om den er plagiert eller ikke. Det er heller ikke lov å kopiere tekster delvis. Konsekvensene for plagiat er ikke like alvorlige som de for juks, men karakterene blir veldig, veldig lave på oppgaver som inneholder dette.

Hvordan kan du best forberede deg?

Det finnes forskjellige forum og hjelpemidler for vi som føler vi trenger ett ekstra push. Biblioteket på Sølvberget tilbyr iblant leksehjelp, noe Kannik også gjør en og annen gang. I tillegg finnes det program som for eksempel Ent3r (se ent3r.no for mer informasjon om dette tilbudet). I motsetning til tidligere generasjoner så har vi tilgang på internettet, noe som gir oss en stor fordel. De fleste bøkene vi bruker på skolen ble skrevet før 2010, det sier seg selv at noen småting har forandret seg siden. Da kan man ta nettet i bruk og lese seg opp på feltet, så kan det hende man har ekstra fakta å briljere med når det kommer til stykket?

Flere journalister ved Glassgangen har skrevet om hvordan å få bedre karakterer og liknende. Det kan være verdt å lese hvis man er usikker.
https://kannikskoleavis.wordpress.com/2015/09/16/tips-til-a-fa-gode-karakterer/

https://kannikskoleavis.wordpress.com/2015/04/14/forbered-deg-best-mulig-til-tentamen/

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s