Maten som gjør oss til mordere

images-3.jpeg

Stadig flere velger et vegetariansk kosthold framfor å spise kjøtt og fisk. Til tross for dette, er majoriteten fortsatt kjøttetere. Samtlige stiller spørsmål til hvorvidt kroppens næringsbehov kan dekkes uten kjøtt. Å utvise animalske produkter fra hverdagskosten er for mange et absurd forslag. Flerfoldige er underlagt negative fordommer mot vegetarianere. Hvorfor velger folk å ”gi opp” biff og bacon?

 

Se for deg at en mann slår i hjel en hund på gaten. Blodet spruter. Du reagerer, synes det er galt, synes det er brutalt og voldsomt å se på. Du tenker på den stakkars hunden. En unødvendig død. Så går du hjem. Spiser kyllingen din. Du nyter den. Ikke i din villeste fantasi, kunne du kjent et snev av dårlig samvittighet i det du stikker gaffelen i noe som tidligere var et levende, pustende vesen.

 

Vi rangerer dyrets verd

Det vanligste kjøttet vi spiser i vår del av verden kommer fra ku, sau, kylling eller gris. Mange ville i motsetning aldri tenkt seg å spise kjøtt fra hund eller katt. Disse dyrene blir sett på som våre venner. I andre deler av verden er det stikk motsatt. Kaninlabber står på menyen, rett ovenfor kattekjøtt. I store deler av India blir kuen sett på som hellig og blir dermed ikke spist. Vi spiser de dyrene vi er vokst opp med å spise; det er en del av vår kultur. Ved å spise noen typer kjøtt utfører vi ubevisst, en rangering av dyrets verd.

 

Kjøttproduksjonen dreper planeten vår

Produksjon av kjøtt står for en stor grad av klodens miljøutslipp. Dyr er høyere rangert i næringskjeden enn planter. Det kreves rundt ti kilo dyrefor kun for å framstille ett kilo rødt kjøtt. I kjøttproduksjonen kreves en god del flere ledd i kontrast til nødvendighetene vegetabilsk mat bærer med seg. Jo flere ledd i prosessen, desto større miljøbelastning.

 

Reduserer vannkvaliteten

Miljøutslippene fra det norske jordbruk, utgjør hele tolv prosent av landets komplett. Produksjonen av rødt kjøtt er verstingen. Beiter og gress gjødsles. Prosessen skal gå raskere og fortjenesten skal økes. Alt skal gjøres så billig som overhodet mulig. Som en følge av nedbør, renner miljøskadelige stoffer ut i elver og vann. Dette resulterer i nedsatt vannkvalitet i drikkevannet vårt.

 

”Man MÅ spise kjøtt, kroppen trenger det”

”Hvor får vegetarianere protein fra?” Mangfoldige påstår at vi trenger animalske produkter for å dekke kroppens næringsbehov. Man finner mye protein i meieriprodukter og egg, men det finnes omtrent like mye plantebasert protein i det store repertoaret av matvarer. Belgfrukter og spesielt grønne grønnsaker, er naturlig stappet med protein og andre essensielle vitaminer og mineraler.

 

Ved å spise plantebasert protein, slipper man i tillegg de påvist kreftfremkallende stoffene som finnes i rødt kjøtt samt det mettede fettet. I følge verdens helseorganisasjon (WHO) , har rødt kjøtt like stor grad kreftfremkallende stoffer som sigarettrøyk.

 

Et livsavgjørende valg

Mennesker er altetende. Vi kan overleve ved å spise både dyr og planter. Et kosthold bestående kun av kjøtt vil dog ikke dekke alle kroppens næringsbehov. Et plantebasert kosthold derimot, makter å bidra med alt kroppen trenger. Før i tiden var mennesket tvunget til å spise kjøtt. Det fantes ikke tilgang på et utvalg med eventualiteter slik vi har i dag. Det moderne mennesket har valget om å støtte vold mot dyr. Valget om hvorvidt dyr skal masseproduseres, mishandles og drepes kun til vår egen fordel. Vi står alle ovenfor et enkelt, men meget betydningsfullt valg.

Unknown-2.jpeg

Hedda Størksen Edland

 

Kilder

http://www.side2.no/helse/–bacon-og-rdt-kjtt-er-like-kreft-fremkallende-som-sigarettryk/3423150622.html

http://veg-veg.no/vegetar/dinespørsmål/hvordan_forurenser_kjøtt

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s