Skilpaddene i sine naturlige omgivelser

Har du noen gang lurt på hvordan disse fasinerende reptilene lever i sine naturlige omgivelser? Vi skal presentere noen fakta om skilpadder og de forskjellige hovedgruppene og hvordan de overlever i naturen.

Skrevet av Max og Sebastian

Skilpadder tilhører klassen reptiler og fins i mange ulike arter i hele verden unntatt i polarklima.

De er delt i to hovedgrupper eller familier det vil si: havskilpadder og landskilpadder. Det som kjennetegner disse dyrene er det harde skallet på ryggen.

 Havskilpadden

En havskilpadde kan leve opptil 150 år og kan svømme opptil 30 kilometer i timen. Det finnes havskilpadder som lever av planter under vann, og andre som jakter på mindre fisker. Et eksempel på planteetende havskilpadde er Chelonia mydas, mens en kjøttetende art er Dermochelys Coriacea.

skilpadde1

Når en havskilpadde skal legge eggene legger de dem på land; vanligvis strender. Grunnen til det er at hvis eggene er under vann er det en stor fare for at de blir spist av fiskene eller ville eggene bli skadet eller ødelagte på grunn av det høye trykket under vann. Når havskilpaddene klekker ut av egget må de kryper bort til havet. Veien til havet er nemlig farlig; havskilpaddene har luffer derfor må de krype hele veien til havet, på veien til havet er det måker som kommer for å spise dem. For dem som greier å komme seg til havet møte opp med resten av skilpaddene.

Landskilpadder

I følge store norske leksikon kan landskilpaddene vokse opp til å bli 120cm i lengde og veie opptil 220kg. Levealderen til en skilpadde kan være opp til 80-150 år. De trives godt i varmt klima.

Landskilpadder lever av alt, de spiser planter, insekter og kan til og med spise fisk, men de tilbringer ikke like mye tid i vannet som havskilpaddene.

skilpadde2

De legger eggene deres i hull under jorda, de kan legge opp til 10-30 egg. Det som er spesielt med landskilpaddene er at de bruker skallet sitt for å beskytte seg selv mot and og større dyr. De gjemmer seg inni og venter til det angripende dyret er utslitt eller gir opp på å spise dem.

Landskilpadder lever i varme og tropiske områder som i Afrika, India og enkelte steder i nord Amerika og finnes i varierte størrelser.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s