Seks konsekvenser av global oppvarming

Hof, ferie 2015 sommer

Fortsetter vi å forurense slik vi gjør i dag kommer klimaet til å endre seg svært mye. Foto: Vilde 10A

Verdens gjennomsnittstemperatur har økt drastisk siden den industrielle revolusjonen. Den er nå på god vei til å overstige 1,5 grader Celsius. Dette fører til alvorlige konsekvenser for klimaet, og det er viktigere enn noensinne at vi starter å tenke miljøvennlig. Her er seks punkter om hendelser forårsaket av forurensning:

  • Mer regn

Det snakkes mye om at global oppvarming fører til et varmere klima, men det fører også til et våtere. I Norge har nedbørsmengden økt med 20 % siden 1990, og det er faktisk også slik at den har vært størst her på Vestlandet ifølge forskning.no. Denne utviklingen kommer sannsynligvis bare til å fortsette, og skal vi tro klimaforskerne vil det være 18 % mer regn i gjennomsnitt over hele landet innen 2100. Dette tilsier også at det meste av nedbøren om vinteren vil komme som regn, og ikke snø.

  • Mer ekstremvær

I 2015 ble det rapportert om flere hendelser av ekstremvær i Norge, men sammenliknet med flere andre land har vi vært svært heldige. For eksempel antas det at rundt 2000 mennesker døde av en hetebølge i India i fjor, rapporterer vg.no. Ellers ser vi konsekvensene mest i Sør- og øst-Afrika. Ifølge UNICEF er 11 millioner barn i fare etter værfenomenet El Niño som kan føre til ny sultkatastrofe. Til tross for at Norge forurenser svært mye, er det de fattigste landene som tar konsekvensene. I fremtiden er det stor sannsynlighet for at vi vil se en økende forekomst av ekstremvær.

  • Mindre snø

I vinter har miljøaktivister fra hele verden slått alarm om lite snø på steder hvor det vanligvis har vært garantert.Enkelte steder mister over 40 skidager i året. Om noen få tiår kan det være at vinteren blir grønn, ikke hvit. Det er som sagt den globale oppvarmingen som er skylden til dette, og hvis det blir mindre snø er dette også med på at den går fortere. Dette er altså en ond sirkel.

  • Tap av arter

Den perioden vi er inne i nå, er den tiden med den raskeste utryddelsen av arter noensinne. Klimaendringene er selvsagt en av grunnene til det, og akkurat som med mindre snø, vil tap av mangfold bidra til den globale oppvarmingen, ifølge forskning.no. Det er fordi at for eksempel avskoging kan påvirke karbonsyklusen.

  • Isen på polområdene smelter

Det var polområdene som startet å merke klimaendringene først, og det er også der man har merket mest til det. Hvis isen smelter kan flere arter bli utryddet. Isbjørnen er en av dem som er spesielt utsatt. Den er allerede rødlistet, og i løpet av århundret er det spådd at det kan bli 30-50% mindre av arten. Til tross for dette er det ikke bare isbjørnene som blir påvirket av at polene smelter;det gjelder oss alle. Havnivået vil stige, og på grunn av den store mengden ferskvann som renner ut i Polhavet og Nord-Atlanteren, frykter man at Golfstrømmen skal bli svekket, skriver Tv2.no. Det kan føre til at Skandinavia får et klima som likner Alaskas.

  • Verdens avlinger reduseres

I en tid hvor den globale etterspørselen etter mat øker med 14% hvert år, anslår forskere at verdens avlinger kommer til å bli kraftig redusert. De tror at de kan synke med to prosent hvert tiår, ifølge en rapport fra FN’s klimapanel.Hvis gjennomsnittstemperaturen øker med mer enn 4 grader vil det være svært risikabelt for den globale matsikkerheten.

 

 

 

 

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s