Mysteriet bak Påskekrimmen

Nå er påsken dessverre over. Det er altså på tide å si farvel til påskeegg, kyllinger, harer og påskekrimmen. NRK vant nok den beryktede «krimkrigen» i min mening (innslag som den engelske serien Unforgotten var helt avgjørende for avgjørelsen), og dette fikk meg til å tenke over selve fenomenet påskekrim i mer detalj en jeg før har gjort.

påsk
FOTO: commons.wikimedia.org

Hvorfor har vi det egentlig?

Det er ingen innlysende religiøs grunn bak det, som så mye i påsken har, i hvert fall ikke som jeg kan se. Påskekrim er jo en særnorsk tradisjon. Kan historien bak være like spennende som det vi ser på tv?
Virkeligheten vil nok ikke leve opp til slike forventninger. Vi må nemlig helt tilbake til påsken 1923 for å begynne å nøste opp i dette mysteriet. Gyldendal, forlaget, satte inn en artikkel i Aftenposten som reklame for den nye krimboka til forfatterne Nordahl Grieg og Nils Lie. Artikkelen hadde tittelen «Bergenstoget plyndret i natt» og var skrevet som om det hadde vært en ekte hendelse, noe som i høyeste grad spriket i lesernes interesse. Det virket som om folk flest likte det lille kriminnslaget i avisen, selv om mange ble bekymret for familiemedlemmer de visste var på toget da det «crashet».

Slik det ofte er ville andre følge Gyldendaals eksempel etter braksuksessen. Aschehoug var blant de kjappeste, allerede året etter lanserte de hovedsakelig krimbøker og noveller rundt påsketider og siden har tradisjonen blitt rotfestet i samfunnet.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s