Hvordan påvirkes ungdommer av oljekrisen?

                                                                                                                                                           

annasykkel

Anna 10C, foto: Torill Helene Moe

 Oljenedturen siden 2014 har påvirket en rekke bransjer i landet. Flere har mistet jobben sin og boligprisene har sunket. Ungdommer i Norge er den første generasjonen som har vokst opp i et land, med et samfunn så sivilisert som vi har hatt det. Etter at vi fant olje på 60-tallet har vi hatt en enorm velstand her i Norge, og ungdomsgenerasjonen har derfor levd i luksus i lang tid. Men ser ungdommer i Stavanger på oljenedturen som en krise? Eller blir ungdomsgenerasjonen skjermet for utfordringene samfunnet har fått?

Boligprisene synker

Boligprisene har gått betydelig ned i hele landet. Flere som jobbet i oljebransjen har tatt opp store lån til bolig, som de ellers hadde klart å betjene om de fortsatt hadde hatt jobb i oljen. Når de nå har mistet jobben, klarer de ikke å betjene lånene som de har tatt opp. Samtidig får mange ikke solgt boligene fordi folk ikke har råd til å kjøpe dyre boliger nå. Klarer de i det hele tatt å få boligen solgt, har prisen sannsynligvis gått betydelig ned, noe som betyr at de taper penger.

Hvordan blir ungdommene påvirket?

Det er veldig individuelt hvordan ungdommene i Stavanger ser på krisen. Noen legger veldig godt merke til forandringene, da deres foreldre eller andre de kjenner gjerne har mistet jobben sin i oljen. Andre har kanskje foreldre som jobber i andre bransjer og firma, som ikke er berørt av nedturen, for eksempel leger og lærere som er offentlig ansatte. Disse familiene merker kanskje ikke de største forandringene. Selv om krisen ikke nødvendigvis merkes i disse hjemmene, skriver journalister stadig om den såkalte oljekrisen i avisene. Det er vanskelig å unngå å lese disse sakene, for de som vil følge med på hva som skjer i samfunnet.

Anna Maria Myhre fra 10C har foreldre som begge jobber i oljebransjen.

-Jeg er selvfølgelig redd for at foreldrene mine skal miste jobben. Mamma har allerede begynt å jobbe 20% mindre, noe mange av de ansatte der gjør, for at de skal slippe å si opp så mange. Samtidig så vet jeg at moren og faren min har jobbet i mange år, og har god erfaring slik at de er de siste som må gå om det skulle skje enda flere oppsigelser.

Foreldrene er i lederposisjoner slik at det er de som eventuelt må si opp folk. Myhre tror det verste for dem er å kanskje måtte si opp gode kolleger, som de har jobbet med lenge. Hun vet at foreldrene bekymrer seg, men at moren er mer stresset enn faren hennes.

-Vi har levd altfor godt, og vi trenger å bli vant med å begrense pengebruken vår. Da tror jeg det kommer til å bli bedre, forteller hun.

Narin Nøkling fra 10E har ingen foreldre som jobber i oljebransjen, men hun synes likevel at hun merker nedturen i samfunnet.

-Jeg merker det veldig mye på skolen, da vi får veldig mange unge vikarer som er ingeniører og kommer fra oljebransjen. Jeg var også på visning en dag, og da fikk jeg høre at det nettopp hadde blitt bygd blokker med leiligheter på Tasta, som ikke ble solgt. Ingen tørr jo å kjøpe dem når oljeprisen er så lav. Det er jo i grunnen veldig dumt, mener hun.

Hun merker det også på venner som har foreldre i oljebransjen.

-De er stresset på foreldrenes vegne og redde for at de skal miste jobben, sier hun.

Nøkling tror det i fremtiden kommer til å bli bedre, fordi de unge i samfunnet nå tenker mer langsiktig når de velger skole og utdanning. Hun tror det kan hjelpe oss å unngå så mye arbeidsledighet.

Butikksalg påvirkes

Noe som de fleste merker er at mange butikker sliter som aldri før. Oljenedturen påvirker også butikkene. Når folk har mindre penger, handler de selvsagt mindre. Da får butikkene mindre inntekter, og i noen tilfeller må butikkene stenge. Det merkes tydelig i butikkene at økonomien ikke er på topp, fordi de sender ut brosjyrer med reklamekampanjer jevnlig, for å få solgt varene sine. Dette hadde de ikke gjort så ofte, om salget gikk som normalt.

Arbeidsledigheten øker og det blir vanskeligere å finne ny jobb

Flere og flere mister jobben, og siden antallet personer som blir arbeidsledige er så stort, er det vanskelig å finne ny jobb igjen. Butikkene som taper penger på grunn av at salget ikke går så bra, har selvsagt ikke mulighet til å ansette så mange nye. Det blir derfor vanskelig å få seg jobb for de arbeidsledige, men også for studenter som bare ønsker en deltidsjobb ved siden av studiet. Det er også vanskelig for nyutdannede å få seg jobb, fordi de har for lite arbeidserfaring. Per dags dato er det vanskelig å få seg jobb uten utdanning eller erfaring.

Mange arbeidsledige ingeniører søker jobb som lærer. Med en ingeniør utdanning kan man jobbe som lærer flere plasser, og spesielt er man attraktiv på videregående skoler. Da trenger man å ta en pedagogikkutdanning innen 3 år etter at man har startet å jobbe. Mange ingeniører søker jobber på skoler, og det er selvsagt ikke nok arbeidsplasser til alle. Skolene foretrekker derfor å ansette ingeniører som allerede har tatt pedagogikk. Ingeniørene som kommer fra oljebransjen, har mest sannsynlig ikke tatt denne tilleggsutdannelsen. Pedagogikk har ikke vært nødvendig for ingeniørene fram til nå.

Mediene påvirker synet på nedturen

Økonomi-professor Ola Kvaløy på Universitetet i Stavanger mener at mediene har en negativ påvirkning når det kommer til krisen. Han sier at det nødvendigvis ikke er så ille som mediene fremstiller det.

– Folks framtidsutsikter blir gjerne enda mer negative og pessimistiske enn de i utgangspunktet ville vært. Det kan igjen påvirke for eksempel boligpriser, hvis folk blir ekstra pessimistiske, sier Kvaløy i et intervju med NRK.

”Nordmenn flest har ikke merket mye til oljebremsen hittil. Men den vil nok merkes sterkere i 2016” – Roger Bjørnstad, samfunnsøkonomisk analyse (E24.no)

Oljenedturen vi opplever i samfunnet har rammet mange folk, og det er selvsagt uheldig. Men vi må ikke glemme at nedgangstiden også kan snus til noe positivt. Vi har vært bortskjemte og levd i et samfunn med stor velstand i flere tiår, og har nok blitt vant til et forbruk som ikke er bærekraftig for miljøet i verden. Jeg mener derfor at det er viktig at vi nå benytter anledningen til og tenke nytt og prøve å være kreative og finne løsninger som er basert på fornybar energi. Norske ingeniører har bygd opp masse kompetanse i løpet av oljealderen, og den kan sikkert brukes til å utvikle produkter som kan gi et mer miljøvennlig forbruk.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s