Japan under 2. verdenskrig

 

Japan var en svært stor og viktig del av andre verdenskrig. De hadde nye våpen, nye taktikker og tøffe krigere. Japan var en stor og mektig krigsmakt, som var en trussel for de allierte. Dessverre er det veldig få som vet så mye om Japans rolle under andre verdenskrig.

 

Japan var en del av alliansen aksemaktene under andre verdenskrig. De var altså allierte med Tyskland og Italia. Japan begynte å bli voldelige allerede i 1931. Da erobret de Manasjuria i Nord-Kina. På den tiden var hensikten å sikre seg råvarer og markeder for å styrke den japanske økonomien. I 1933 gikk Japan ut av folkeforbundet og sa opp alle avtaler om ikke å bruke våpen. Dette var ikke særlig populært blant de andre landene i folkeforbundet.

 

I 1937 erklærte Japan og Kina krig mot hverandre. Derfor er det faktisk slik at andre verdenskrig offisielt startet i 1937 i Asia. 27. september samme året signerte Japan en avtale med Tyskland og Italia om at de skulle beskytte hverandre og de skulle ikke angripe Sovjetunionen.

 

Japan fant opp flere nye krigstaktikker, men den mest kjente taktikken er nok selvmordstaktikken. Denne kalles for Kamikaze som betyr hellig død. Taktikken går ut på at de tøffeste japaneserene melder seg frivillig til å ofre sitt eget liv til landets fordel. Det de ofte gjorde var å fly i kampfly fylt med en mengde eksplosiver og styrtet inn i bygninger eller krigsskip. Målet var at alle skulle overleve unntatt piloten og ressursene de siktet på. Denne taktikken var en svært effektiv taktikk som skapte store ødeleggelser. Den var også veldig effektiv fordi at de ikke tapte så mange soldater.

kamikaze

Kamikaze soldat

Et av de mest kjente angrepene Japan har gjort er angrepet på Pearl Harbour på Hawaii i USA.  Angrepet tok sted 7. desember 1941.  De angrep den amerikanske flåten med fly og miniubåter. Taktikken de brukte var Kamikaze[1]. Totalt ødela de 21 amerikanske krigsskip, 188 fly og de drepte 2 335 amerikanske soldater. Angrepet på Pearl Harbour resulterte i at USA erklærte krig mot Japan, og Tyskland og Italia erklærte krig mot USA.

pearl harbo

Pearl Harbour

Som motangrep angrep USA Iwo Jima, en japansk øygruppe. Amerikanerne satt inn 110 000 menn. Etter 70 dager med bombing la amerikanerne merke til at nesten ingen hadde dødd. Japaneserne hadde gravd seg ned i tunneler under jorda. Da de la merke til dette gikk de ned og startet kampen på land, ikke i lufta. Dette var mye mer effektivt og amerikanerne klarte å sikre øya i løpet av en måned. Slaget på Iwo Jima er et av Japans største tap. Dette ga amerikanerne en stor fordel.

Mot slutten av krigen, den 6. og 9. August ble det sluppet to atombomber. En over Nagasaki og en over Hiroshima. Minst 120 000 personer døde direkte av bombingen, men minst dobbelt så mange døde av de påfølgende skadene. Disse bombene var det som avsluttet krigen. Bomben «fatman» ble sluppet over Nagasaki og bomben «littleboy» ble sluppet over Hiroshima. Skadene fra bombene ødela store landområder i en lang periode.

fatman

Fatman

Japan har altså vært en stor del av krigen, og de har store betydninger. De har kjempet tappert, men de var på taperlaget. Japan har kanskje vært de mest voldelige krigerne gjennom historien.

 

 

 

 

Kilder:

https://no.wikipedia.org/wiki/Atombombene_over_Hiroshima_og_Nagasaki

https://no.wikipedia.org/wiki/Angrepet_p%C3%A5_Pearl_Harbor

http://www.daria.no/skole/?tekst=5787

https://andreverdenskrig.wordpress.com/tag/japan/

BjørnIngvaldsen/IngunnKristensen/Historie9/CappelenDamm/2008

 

 

 

[1] Taktikken som går ut på at krigerne skal ofre livet sitt ved å kjøre fly eller ubåter inn i andre båter slik at de blir ødelagte.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s