Karakterer er bra

 

Det er mange delte meninger om det skal være karakterer i skolen eller ikke.  Mange mener at skolen burde slutte å fokusere for mye på karakterer og teorifag, men er dette nødvendigvis det rette å gjøre?

3589-Karakterer

Karakterer er ikke en dårlig ting, det gir gode tilbakemeldinger. Når man har karakterer i skolen får man en konkret beskjed om hvordan man ligger an og hva man burde øve mer på. En karakter er det samme som en poengsum sier mange, men i de fleste tilfeller så er det ikke det. På barneskolen er det jo ikke karakterer, men poeng. Når elevene får poeng så går de hjem med kanskje 10 av 30 poeng og er usikre på om de skal være fornøyde eller ikke. På ungdomsskolen der elevene har karakterer går de hjem med 10 av 30 poeng og en karakter, da er de helt sikre på om de burde være fornøyde eller ikke. Karakterer gir derfor en god tilbakemelding.

 

Karakterer er i mange tilfeller motiverende. Ungdomsskoleelev skriver at de som får de dårligste karakterene i en klasse ofte føler seg som tapere, dette kan være feil. De som får dårligere karakterer enn andre kan føle at de er dårlige, men det kan også motivere dem til å bli bedre. Mange som ligger på karakteren to til tre har kanskje en venn som ligger på fire til fem, da kan vennen med gode karakterer, enten den prøver eller ei, motivere den med litt dårligere karakterer til å bli bedre. De fleste ungdommer nå til dags har jo ikke lyst til å skille seg ut, og derfor jobber de hardt mot målet sitt for å bli bedre. Når folk jobber hardt, får de ofte en god karakter i gjengjeld, og hvem får ikke bedre selvtillit og motivasjon av å få en god karakter?[1]

barn-karakterer

Noen nevner også at man ikke burde fokusere på teorifag som matte, dette er feil. De sier at karakterer i teorifag som matte ikke måler elevens egenskaper godt nok. Personene mener altså at

karakterer i slike fag ikke burde eksistere fordi at folk har mange ulike egenskaper og forkunnskaper. Teorifag er viktig, spesielt matte fordi det er noe alle får bruk for. Flere folk mener at skolen burde fokusere mer på  samarbeid og praktiske fag, men folk har jo ulike forkunnskaper der også. Vi burde ha litt av hvert, da blir det mest rettferdig.

 

Jeg mener at det norske samfunnet burde fortsette med karakterer. Staten burde også innføre karakterer fra 5. trinn så elevene får mer konkrete tilbakemeldinger allerede da. Elevene blir ikke bedre av å ikke ha karakterer, snarere tvert i mot. Elevene får gode og konkrete tilbakemeldinger som gjør det lettere for dem å nå målene sine.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s