Konfirmasjon

Nå i disse dager er det mange av oss niendeklassinger som konfirmerer seg. I hele verden markerer de fleste religioner og kulturer overgangen fra barn til voksen, og denne feiringen har lange historiske tradisjoner. Men hvor kommer egentlig begrepet konfirmasjon fra?

 

konf

 

Ordet konfirmasjon kommer fra det latinske ordet confirmate. Ordene confirmare’, som betyr støtte og styrke, og ‘confirmatio’ som betyr stadfeste og bekrefte, kommer begge fra confirmate.

I følge den kristne tradisjonen er konfirmasjon å bekrefte dåpen, så de bygger på begrepet ‘confirmatio’. Humanetisk konfirmasjon bygger på ‘confirmare’, og har til hensikt å støtte og styrke konfirmanten til selvstendig tenkning og etisk refleksjon.

Mange tror at konfirmasjon er et kristent fenomen, og når du slår opp på Wikipedia, står det at konfirmasjon er et opprinnelig kristent ritual. Men før kristendommen ble til var det konfirmasjonsseremonier for romerske soldater. Disse seremoniene skulle styrke og støtte de romerske soldatene før de skulle i krig. Det var altså romerne som opprinnelig brukte ordet konfirmasjon, og både Den norske Kirke og Humanetisk forbund har hentet begrepet fra dem.

Jeg tenker at det er fint at overgangen fra barn til voksen kan feires på ulike måter, uansett livssyn. Og at et begrep eller navn ikke burde skape konflikt.konf.2

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s