Fri roaming i EU, men du betaler fortsatt ekstra

Telenor og Telia har lansert nye datapakker der du kan bruke roaming (roaming er å bruke mobilnett i utlandet) like mye i utlandet som hjemme. Dette betyr at prisene for å ringe, sende SMS/MMS og bruke mobildata i EØS(EU er inkludert i EØS) vil koste det samme som hjemme i Norge. Men er det tilfeldig at de velger å gjøre dette akkurat nå?

Fri roaming i EØS

At Telia og Telenor velger å gi brukerne fri roaming i EØS er ikke noe de gjør frivillig, men de gjør det fordi de må. Tilbake til april i fjor ble det bestemt av EU at mobilselskapene ikke skulle belaste mobilbrukerne i utlandet mer enn det de blir hjemme. Dette skal bli gjort over en overgangsperiode fra april 2016 til juni 2017. Telia og Telenor valgte å starte dette tidlig for å forhåpentligvis få flest mulig kunder. Uansett hvilket mobilselskap du bruker, vil du etter hvert få fri roaming i hele EØS, så du trenger ikke bekymre deg for at du ikke vil få dette.

Kutter ned datamengden

Selv om du får fri roaming, betaler du fortsatt på en måte. Telenor har valgt å halvere datamengden du får dersom du bruker deres nye abonnement som heter Frihet. Pakken deres som var 1GB til 249kr, blir nå redusert til 0,5GB til samme pris. Dette gjelder også de høyere datapakkene. Telia har også kuttet ned på datapakkene sine, men heldigvis ikke like mye som Telenor. Den minste datapakken til 249kr blir redusert fra 1,5GB til 1GB.

Påkrevd

Som sagt er det påkrevd at mobilselskapene gjør endringer slik at det koster det samme i utlandet som hjemme. I en pressemelding fra Nkom er også påkrevd at brukeren blir varslet når en bruker 80% av datamengden din. Dessuten skal datatrafikken stoppe når du har brukt opp alt, hvis ikke du har sagt selv at den ikke skal stoppe. Dette er noe EU har bestemt, og avtalen inngår også i EØS. Husk at dette ikke gjelder Europa, men land som er med i EU eller EØS.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s