Hvorfor vil ikke nordmenn sitte ved siden av fremmede på bussen?

buss4

Folk står på bussen selv om det er ledige plasser. Foto: Torill Helene Moe

Nordmenn er generelt et lite kontaktsøkende folkeslag. Som regel er vi reserverte, og unngår å snakke med andre mennesker. Hvorfor velger vi automatisk å sette oss alene, hvis det er ledige plasser på bussen?

Av Torill Helene Moe

Nordmenn har et rykte på seg å være et lite imøtekommende folkeslag, og mange voksne og barn er ofte innesluttede. Vi tar sjelden kontakt med andre mennesker når vi er ute blant folk. Spesielt ikke på bussen. Det er synd at samfunnet vårt er slik. Ifølge noen medlemmer på Skipper Worse aktivitetssenter i Stavanger, var det heller ikke vanlig å ta kontakt med fremmede på bussen i gamle dager. Kanskje har nordmenn alltid vært et over gjennomsnittet reservert folkeslag? I USA for eksempel, er det nærmest umulig å sette seg på bussen uten å komme i kontakt med en fremmed, gjerne også flere. Kanskje har vi noe å lære av andre land når det gjelder sosial kontakt?

I løpet av mitt litt over femten år lange liv, er det svært sjelden jeg har møtt folk på bussen som har tatt kontakt, sagt ”hei” eller i det minste smilt til meg, selv om jeg har prøvd å ta kontakt. Det er ikke ofte man utveksler en eneste høflighetsfrase med menneskene rundt seg. Hva skyldes dette? Kan det være at vi rett og slett er usikre på oss selv, eller er vi bevisste på at vi oppfører oss slik?

”Vi står, selv om det er ledig sitteplass”

Ofte er det mange folk på bussen, og menneskene står som sild i tønner, i midtgangen. Det kan være mange ledige seter på bussen, men allikevel ingen som setter seg der. Er man redd for å sitte nær en fremmed person? Eller er man så opptatt med seg selv, at man ikke gidder å sette seg ved siden av en ukjent person. Jeg vil anslå at omtrent seksti prosent av menneskene som reiser med bussen, står i midtgangen hvis det ikke er en ledig to-seter. Mobilen sitter klemt fast i hånda og ørepluggene i ørene, mens de hører på høy musikk. Ved å gjøre dette viser de tydelig at de ønsker å sitte alene, noe som skaper problemer for passasjerer som skal av og på bussen.

Kleint å sitte nær fremmede

Mange har et slags prinsipp om at de skal sette seg så langt vekk fra andre som mulig, og dette til og med når det er mange ledige plasser på bussen. For tenk hvor kleint det hadde vært om det satt en mann foran deg? Eller kanskje på andre siden av midtgangen? Det hadde vært helt katastrofe, så derfor kan du jo heller sette deg lengst mulig vekk fra mannen, med baggen trygt plassert i setet ved siden av deg. Ved å plassere baggen i setet signaliserer du jo til personen som kommer etter deg at du ikke er interessert i å sitte ved siden av noen andre enn baggen din. Klart vedkommende skjønner dette når du er så tydelig.

Det som er ironisk med slik oppførsel er jo at vi stadig søker etter nye venner, spesielt på sosiale medier. Her er det snakk om å ha flest mulig venner, enten du kjenner dem eller ikke. Jeg mener derfor at det er et paradoks, at man vil ha nye venner, men allikevel ikke våger å ta kontakt, ansikt til ansikt. Dette viser atter en gang at vi mennesker, spesielt nordmenn, oftest velger den mest komfortable veien, slik at vi slipper for mye nærhet, som kan oppfattes ubehagelig.

Bussjåførens rolle

På bussen sitter folk enten med musikk i ørene, i en telefonsamtale eller oppslukt i siste nytt på Facebook. Ikke vet jeg hvorfor det har blitt slik. De eneste sosiale på bussen synes jeg faktisk er bussjåførene. Selv om mange oppfatter bussjåførene som sure, synes jeg at flere og flere av sjåførene er blide og vennlige. Dette til tross for at mange av passasjerenes usosiale adferd skaper problemer for deres jobbsituasjon. Ofte må bussjåførene bruke høyttaler for å få folk til å trekke lenger bak i bussen, slik at det blir plass til nye passasjerer. Å være bussjåfør er en viktig jobb, og det er synd at det er en negativ assosiasjon rundt jobben deres. De gjør jobben sin uavhengig av hvor uhøflige vi er. Hvis vi ikke hadde hatt bussjåfører hadde det vært mye vanskeligere å reise rundt i byen man bor i.

Jeg oppfordrer alle til å tenke seg om, en ekstra gang, om man sitter på bussen og er i tvil om man skal ta bort sekken fra setet. Kanskje er du også usikker på om du skal gå å sette deg ved siden av den damen som sitter bakerst med et ledig sete ved siden av seg? Det vil som oftest lønne seg å ta kontakt, sette seg ved siden av en fremmed eller løfte sekken din opp fra setet slik at en annen person også får en sitteplass. Du risikerer bare å få et smil tilbake, og hvorfor ikke ta den sjansen? Hvis vi ikke ønsker å ha et åpent samfunn preget av gode verdier, som for eksempel omtenksomhet og raushet, trenger vi jo selvsagt ikke å gjør noe med problemet. Det er bare det at jeg tror og jeg vet at det ikke er slik vi vil ha det.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s