Hva er fraværsgrensa?

11 mai lot tusenvis av elever over hele landet være å møte opp på skolen. Dette var en av mange demonstrasjoner mot nasjonal fraværsgrense. Her er en forklaring på hvordan denne mye omtalte loven vil fungere i praksis.

Loven om fraværsgrensa sier at fra og med 1. August 2016 vil en elev i videregående skole som har et fravær på mer enn 10% i et fag ikke få halvtårsvurdering i faget.

Noen unntak

Opptil ti dager med gyldig fravær kan likevel strykes fra vitnemålet. Hvis en legger frem dokumentasjon som bekrefter at fraværet er på grunn av helse- eller velferdsgrunner, arbeid som tillitsvalgt, politisk arbeid, hjelpearbeid, lovpålagt oppmøte eller representasjon i arrangement på nasjonalt og internasjonalt nivå regnes fraværet som gyldig. Inntil to dager med fravær grunnet feiring av religiøse høytider utenom i Den norske kirke er også gyldig fravær.

For å dokumentere at et fravær er gyldig må en ha en bekreftelse fra en sakkyndig. En sakkyndig er en person med grundig kjennskap til et emne. En sakkyndig for helsegrunner kan foreksempel være en lege, tannlege, eller BUP. En sakkyndig for politisk arbeid er en politisk organisasjon.

Enkelte grunner for fravær er vanskelige å bedømme om er gyldig utifra loven. Om en er usikker på om en grunn for fravær er gyldig bør en, hvis en har mulighet, forsikre seg med skolen om det regnes som gyldig før en er borte av den grunn. Ihvertfall om grunnen til fravær er ganske spesiell. Selv om en healer kan bekrefte at du er besatt av en demon bør du altså forsikre deg om at skolen regner det å bli helbredet som gyldig grunn fravær og en burde ikke ta det som en selvfølge at deltagelse i norgesmesterskap i hinking regnes som gyldig grunn til fravær. Hvis fraværet ikke regnes som gyldig råder videregående skole-elev Mathilde Catriona Bjørnseth deg til å likevel dra på skolen.

Ikke populært

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier loven er til for å redusere antall skulkere, men mange elever på videregående skole mener at en nasjonal fraværsgrense urettferdig rammer elever med udiagnoserte psykisk lidelser eller sykdommer også. Lærer på Kannik skole mener at loven vil gå mot sin hensikt. Læreren peker på at det i fag med få timer skal lite til å for ikke å få standpunktkarakter og at  elever som allerede har ti prosent ugyldig fravær mister motivasjonen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s