Glassgangen advarer: Ny Facebook-trend svindler brukere

Konkurranser på Facebook hvor du kan vinne flotte premier ved å «like og dele»  en post, blir stadig mer utbredt. Ofte er det nødvendig å oppgi andre personlige opplysninger, men også mer sensitive data. – Dette er et nesten frivillig ID-tyveri, advarer administrerende direktør i NorSIS, Roger Johansen, ovenfor VG.

Troverdige

Flere av sidene på Facebook virker tilsynelatende troverdige, og bærer merkenavn som for eksempel «Marc Jacobs Norway» og «Konkurranser til Jentene». Det troverdige uttrykket, forsterkes ytterligere av sidenes enorme antall likes (som dog forsterkes gjennom konkurransene), og som oftest profesjonelle layout.

Lar seg lure

Mange Nordmenn, spesielt yngre aldersgrupper, lar seg lure av de forlokkende postene hvor både små, ukjente bedrifter og større, mer kjente merkevarer gir bort esker med sjokolade og godteri, eksklusive klokker og Audi biler mot en like, deling og et par opplysninger om deg.

Stor risiko for ID-tyveri

– Problemet med den falske «lik og vinn»-markedsføringen er at den har veldig stor likhet med det originale merket. Det er nesten umulig å se forskjell. Det er derfor ikke rart at folk faller for dette. Men er ofte er det som er for godt til å være sant, også nettopp det, sier Johnsen.

marcjacobskopi

LITE FORSKJELL: Siden under den rød linjen er en kopi, og et svindelforsøk, mens siden ovenfor er original.

 

Etter deltakelse, vil gjerningsmennene samle og sette sammen identifiserende informasjonen om deg. Noen kan kanskje kontakte deg, late som om du har vunnet, for å så prøve å fiske ut informasjon som adresse, kontonummer osv.

Bidrar til svindel

– Når du deler slike ting, hjelper du svindlere med å nå ut til flere – og dermed lure mange. Du bør tenke deg grundig om før du går på slike ting, sier VGs ekspert på sosiale medier, Øyvind Solstad.

Tre Tegn på at det er ugler i mosen:

  1. Er tilbudet rett og slett for godt til å være sant?
  2. Blir du spurt om «for» mye personlig informasjon?
  3. Er det et rart/feil språk?

Rapporter til Facebook

Facebook jobber døgnet rundt med å forhindre svindel på nettstedet, oppdager du at en side er ute etter å svindle deg, bør du rapportere dette videre til Facebook.

På høyre side på siden eller på innlegget finner du en liten pil eller tre prikker. Klikker du på den, kan du rapportere innlegget eller siden. Du fyller ut med «svindel».

rapporter

SLIK RAPPORTERER DU: Trykk på de tre prikkene på siden du vil rapportere og følg de sistnevnte instruksene.

For detaljert informasjon om hva du skal gjøre dersom du har blitt svindlet, bla deg nederst på følgende side: http://goo.gl/V0nrPI

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s