Fraværsgrensa

fravaersgrensa-2img_7030          I 2009 led 200 000 ungdommer av psykiske lidelser. Med den nye fraværsgrensa på 10% vil disse ungdommene slite med å fullføre videregåendeskole. For de fleste er det nok med lekser, innleveringer, presentasjoner og karakterer. Vi er ikke perfekte, vi er ungdommer. Vi gir alt, men får å gi 100%, trenger vi også en pause. Fraværsgrensa vil ikke gå utover skulkerne, fordi skulkerne driter i karakterer. Den vil gå utover de mange tusen ungdommer som vil oppnå noe, som har drømmer. Ikke stopp oss fra å oppnå de drømmene. Støtt fremtiden!
Hvis en elev har mer enn 10 prosent udokumentert fravær i timene i et fag, vil han eller hun som hovedregel ikke ha rett til å få halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget, og læreren kan heller ikke sette slike karakterer. Det er en mulighet å snakke med rektor på skolen om hvorfor du har vært vekke, da vil han vurdere om du får utvidet fraværsgrensa til 15% eller ikke. Hvis fravær ikke dokumenteres skal det føres på vitnemålet og telle inn på fraværsgrensen. Det er ikke tilstrekkelig med melding fra foreldre eller egenmelding fra myndige elever. Dette fører til at flere elever kommer syke på skolen.

Fraværsgrense krever legebesøk
I praksis betyr dette at elever i den videre gående skolen nå tvinges til å gå til lege ved enhver form for sykdom. Og mens barn under 16 år kan gå gratis til legen, er det slik at så fort disse elevene fyller 16 år må de betale egenandel når de går til legen.

Beskrivelse                                                                      Egenandel dagtid           Egenandel kveldstid
Konsultasjon hos allmennlege/legevakt                       152 kr                                        257 kr
Konsultasjon hos allmennlege/legevakt                                                                                                     der legen er spesialist i allmennmedisin                       201 kr                                        305 kr
Konsultasjon hos/eller sykebesøk fra spesialist          345 kr

Forespørsel, rådgivning ved frammøte eller bud          54 kr
Laboratorieprøver                                                                     54 kr
Røntgen                                                                                      245 kr

 

 

I tillegg til egenandelen hos legen, kan det påløpe kostnader til diverse utstyr som er nødvendig for legebehandlingen, som f.eks bandasjemateriell. Mange unge må også betale tog- eller busspenger for å komme seg til legen, og et legebesøk kan da tilsammen koste så mye som 450 kr.
For elever i den videregående skolen er dette en ny og unødvendig kostnad. Innføring av fraværsgrense har gjort det dyrere å være ung. Og vi som trodde hensikten med fraværsgrensen var at de unge skulle være mer tilstede på skolen. Nå ser det ut til at de må være mer på jobb i tillegg.
Ikke alt fravær kan dokumenteres. Det er noe man må ta hensyn til!

 

Takk for at du leste  🙂

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s