Søking på vgs

 

Dette halvåret er det siste på Kannik for hele 10 klasse, snart skal alle søke på videregående og ta eksamen. Dette med søking kan være forvirrende for mange, denne artikkelen kan forhåpentligvis hjelpe og gi nødvendig informasjon til denne viktige prosessen.

 

1.mars er den vanlige søknadsfristen for videregåendeskole, innen denne datoen skal 10. klassinger ha valgt hvilke skoler de har lyst å søke på. I 10. klasse til julen skal man ha fått et brev som er kalt MinID, dette brevet er veldig viktig fordi det må man bruke for å søke på skoler. Når du søker skal du gå inn på vigo.no og logge inn med MinID koden din.

 

Forskjellige skoler har forskjellige krav. Det er ikke bare å søke på noen skoler, du må ha høyt nok karaktersnitt som skolene krever, noen studieprogram som toppidrett må ha andre kvalifikasjoner. For å se hva karaktersnittet som er kravene på skolene, kan du gå inn på 31skoler.no der søker du på hvile skoler du vil inn på, under står det «minste poengsum i fjor» som var minst snitt som kom inn på den utvalgte skolen. Hvis dette ikke står, er det ikke krav på karakterer. Snittet er ganget med ti, så hvis det står 44.4 betyr det at det var 4.44 i snitt som var minst.

 

Når du søker må du velge tre forskjellige skoler på tre forskjellige studieprogram. Du kan velge yrkesfag eller studiespesalisering. Grunnen til at du må søke på så mange skoler er for å forsikre deg at du kommer inn på en skole. Du som 10. klassing har rett til å komme inn på en videregåendeskole etter ungdomskolen. Når du har lagt inn skoler på vigo.no kan du skifte rekkefølge eller legge inn noen andre helt til tidsfristen.

 

Det er mange skoler å velge av, du bør helst velge noe du har lyst til å gjøre. På skoler med høye snitt, er det vanskelig å komme inn for noen. Hvis man sliter med mange fag og er det bedre med for eksempel håndverk, eller elektronikk som er yrkesfag. Mer informasjon kan du finne på vilbli.no, her kan du også finne mer informasjon om søking, skoler og studiespesialisering.

 

Det er viktig å møte fristen på søking til videregåendeskoler, hvis ikke kan du komme på en skole du ikke ville komme på, eller kanskje ikke få plass på noen skoler. Du får ikke svar før til sommeren, og når du får svar må du ta det du får, det betyr at hvis du ikke får førstevalget ditt, men andre, må du ta tilbudet. Du kan få venteplass på førstevalget og dette tilbudet bør du ta. Du kan søke på ny etter ett år.

 

Det er litt vrient å dra fra ungdomskolen og søke på en ny skole som du ikke kjenner. Før man søker bør man sjekke ut de nettstedene som står tidligere i teksten. Der finner man mer informasjon om forskjellige emner. Det er viktig å søke innen tidsfristen, etter på er det bare å vente. Lykke til!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s