Derfor sliter du med konsentrasjonen når du gjør lekser

 

Lekser er en stor del av skolegangen i Norge, man begynner med lekser i 1. klasse og kan ha det opp til universitetet. Alle har ulike oppfatninger på lekser, om de er enkle og at det går raskt å gjøre dem, eller om det tar mange timer og at det er vanskelig å konsentrere seg. Her er noen grunner for at konsentrasjonen din er nede når det gjelder lekser. Her kan du også lese om hvordan du kan trene opp konsentrasjonen og fokusere bedre på lekser.

 

Klasserom vs. soverom

En teori om manglene konsentrasjon til lekser er at skolen og klasserommet er så forskjellig i forhold til hjemmet og soverommet/ stue eller kjøkken. Et klasserom er strukturert, det har pulter og stoler, en lærer og medelever. Når du kommer hjem er det bare deg og ditt rom. Det er ingen regler du må passe på, ingen lærer som overser. Du føler deg trolig mer fri, men også slapp. Dette kan du gjøre annerledes: finn et sted med et bord og en stol, et hjemmekontor eller gjesterom funker bra. Det er et rolig miljø med mindre forhindringer og ting du heller vil gjøre enn å utføre hjemmeleksene.

 

Det er viktig å sove

Selv om du ikke føler deg noe trøtt på skolen, betyr det ikke at du får nokk søvn. Hvis du føler deg slapp, og rett og slett ikke gidder å gjøre noe skole etter at du har kommet hjem, kan det være søvnmangel. Ungdommer som går på ungdomskolen skal egentlig ha minst 8 timer søvn. Dette er forskjellig fra person til person, det betyr at mange trenger også mer. Forskning viser at ungdommer som legger seg før elleve får bedre karakterer, dette er fordi motivasjonen og konsentrasjonen går ned. Det er lurt å legge seg litt tidligere og stå opp litt senere hvis du har dette problemet.

 

Ikke ha «mobilpauser»

Det er ikke vits i å ha mobilen ved siden av bøkene. Mobilen er en viktig del av dagens tenåringers liv, meldinger og varsler kommer hele tiden, dette gjør at man rives bort fra leksene og må «starte opp» hjernen igjen hver gang du gjør lekser. Når du fokuserer på en fremmedspråk lekse for eksempel, må du tenke og lese det språket, men når du får en melding eller en varsel på mobilen er det sjeldent at den er på det språket du studerer. Når du holder på med mobilen er det fort gjort å komme inn på ting du ikke skulle se på nå. En melding blir til en samtale, en varsel fra facebook blir til gjennomlesning av hele veggen din. Det samme gjelder oppgaver på pc, hvis du har mange aktive faner som ikke er relevante til skolearbeidet, kan det ødelegge konsentrasjonen din. En ting du kan gjøre for å bli bedre er å skru av lyden og legge bort mobilen, på pc kan du slette alle faner du ikke trenger.

 

Rotete rom

Det er lurt å ikke sitte på soverommet sitt a gjøre lekser, men hvis det er det eneste stedet du kan være, bør du ikke ha et veldig rotete rom. Når rommet ditt ikke er ryddig er det vanskelig å fokusere på leksene, isteden fokuserer du på tingene som gjør det rotete. Det er da lurt å rydde litt og prøve igjen.

 

Lite motivasjon

Hvis du sliter med konsentrasjonen kan det være så enkelt som manglene motivasjon. Det er lett å gi opp hvis du ikke kan det du skal gjøre. Lekser er for å lære bedre emnene du har på skolen, men du lærer ikke bedre hvis du ikke kan emne fra starten av. En annen grunn kan være at du ikke ser meningen med lekser, eller at du vet du ikke kommer til å bli tatt eller får en straff hvis du ikke gjør dem. Det er vanskelig å forbedre motivasjonen din, men du kan spør noen voksne om hjelp hvis du ikke kan det dere holder på med.

 

Noen tips for bedre konsentrasjon

  1. Lag rutiner, og pass på hva du må jobbe ekstra godt med.
  2. Lag en liste med oversikt over hva som skal gjøres først.
  3. Skru av alle sosiale medier.
  4. Ta en ting av gangen.
  5. Ha alt skrivesaker, bøker osv. klart før du begynner.
  6. Ha en ryddig arbeidsplass, helst jobb med et bord eller en pult.
  7. Sitt komfortabelt, men ikke i liggende stilling.
  8. Ikke hør musikk.

 

Mange sliter med å fokusere på leksene, det kan være mange forskjellige grunner for dette. I denne artikkelen har du fått lese om de vanligste, og noen bra tips for å forbedre konsentrasjonen din. Hvis du føler at du ikke klarer å konsentrere deg kan du prøve noen av disse tipsene. Det blir ofte lettere å gjennomføre ting hvis du vet hva du ikke bør gjøre.

 

 

Kildene som er brukt i denne teksten er:

ung.no

studenttorget.no

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s