10 år siden iPhone-lanseringen: Hvordan smarttelefonen ble vårt viktigste verktøy

mobilHva vi bruker mobilen til, og hvordan den ser ut har endret seg mye siden første gang iPhone-telefonen ble lansert for 10 år siden. Hele 10 år.

I januar 2017 viste daværende Apple-sjef Steve Jobs frem den aller første telefonen til selskapet. Telefonen kombinerte tre produkter: en mobiltelefon, en iPod (musikkspiller) og et kommunikasjonsverktøy for internettbruk.

«iPhone vil innlede en ny æra innenfor sofistikerte telefoner» uttalte Apple selv tilbake i 2007.

«iPhone vil innlede en ny æra innenfor sofistikerte telefoner» uttalte Apple selv tilbake i 2007.

– iPhone er et revolusjonerende og magisk produkt, som er fem år foran andre mobiltelefoner. Vi er alle født med det ultimate styringsverktøyet – våre fingre – og med iPhone bruker vi det til å utvikle det mest revolusjonerende brukergrensesnittverktøyet siden datamusen, uttalte Jobs i en pressemelding i forbindelse med lanseringen. Uttalte Apple også.

 

Telefonen er med oss overalt i dag

I dag, 10 år senere kan vi trygt si at Apples spådom stemte. Teknologigiganten var faktisk absolutt ikke de første til å satse på smarttelefoner.

– Da iPhone kom, satte det i gang et skred. Berøringsskjermen, brukergrensesnittet og at Apple åpnet for tredjepartsapplikasjoner gjorde at mobilen gikk fra å være et kommunikasjonsmedium til å bli en medieterminal, med alt fra spill, nyheter og underholdning, til nyttetjenester som mobilbank, betalingsløsninger og billetter, forklarer SIFO-forsker Dag Slettemeås til Smart.

Ifølge forskeren tok det ikke lange tiden før forbrukerne innså at i telefonene lå det et stort potensial. Det var få utenom fremtidsvisjonærer som Jobs som så for seg hvor viktig posisjon de skulle få i våre liv.

– I dag har man med seg smarttelefonen over alt, i enda større grad enn nøkler og lommebok, som man ofte legger fra seg når man kommer inn døren. Mobilen er med oss hele tiden, og er nærmest blitt en forlengelse av oss selv.

 

Nesten alle nordmenn har mobiltelefon

I dag har de fleste nordmenn mobiler med store trykkfølsomme skjermer. Av befolkningen i Norge, har så mange som 85% en smarttelefon, mens i for 5 år siden så var det bare 57% som hadde det, ifølge Norsk Mediebarometer for 2015.

Slettemeås påpeker at det ikke bare er lanseringen av Apples iPhone som økningen skyldes.

– På omtrent samme tid ble også 3G-nettet bygget ut i Norge, og internetthastigheten ble generelt raskere. Jeg vil si at både internetthastigheten og Apples apper i fellesskap la til rette for at norske forbrukere, som er ganske teknologiinteresserte og har mulighet til å kjøpe dyre telefoner, raskt tok i bruk smarttelefoner. Sier Slettemeås til SMART.

Den første Android-telefonen ble lansert i 2008. Noe som har vært avgjørende for den raske teknologiske utviklingen er rivaliseringen mellom Android og Apple sier forskeren.

Noe som også har påvirket hvor hyppig vi bruker mobiltelefonene våre er sosiale medier.

– Bruken av disse appene er i dag de mest dominerende i smarttelefon-hverdagen, og bidrar sterkt til at vi konstant er «på» mobilen.

 

Siden lanseringen i 2007: her er høydepunktene Print

2008: 1 år etter lanseringen av den første iPhone-modellen i USA kom iPhone-en til Norge. Lagringsplassen var 4 eller 8 GB. iPhone-en hadde et to megapikselskamera som dessverre ikke tok videoer, men den tok i hvert fall stillbilder. iPhone 3G kom også ut det året, en oppdatering av den første modellen hvor du for første gang kunne laste ned apper via App Store.

2010: iPhone 4 kom ut med et helt nytt design. Dette ble den første Apple-telefonen som hadde blits på baksiden og et selfie-kamera.

2011: Samtidig som iPhone 4 ble sluppet ut, så fikk iPhonene Siri som kom i IOS 5.

2012: Enda en ny iPhone ble sluppet løs, femte generasjon. Eller som vi kaller den i dag iPhone 5, denne iPhonen var større enn forgjengerene sine og fikk nytt design.

 

2013: iPhone 5c eller Apples «billigversjon» kom ut dette året. Samtidig så kom også iPhone 5s, en oppgraderimg av iPhone 5, iPhone 5s er den første Apple telefonen til å få fingeravtrykksensor. iPhone 5c består av plastikk på baksiden, ikke metall.

2014: dette året kom det ut en iPhone med et helt nytt design, pluss den kom i to størrelser, nemlig iPhone 6 og iPhone 6 pluss. Dette var første gang vi kunne velge hvilken størrelse vi ville ha på Apple telefonene våre, men begge skjermene var større enn det vi har hatt tidligere, og selve telefonen var mye tynnere enn den har vært før.

2015: iPhone 6s kom ut, før var det tre farger å velge mellom, dette året kom den ut i rosegold og. iPhone 6s ser helt lik ut som iPhone 6, men iPhone 6s er blitt forbedret inni. Også iPhone 6s kom i to størrelser. IiPhone 6s og iPhone 6s pluss.

2016: i fjor lanserte Apple en telefon som så ut som en gammel kjenning. Nemmlig designet til en iPhone 5s, men med samme kapabilitet som en iPhone 6s. Til høsten ble iPhone 7 lansert, dette er den første modellen av techgiganten som ikke har hodetelefoninngang. I tillegg er dette den første Apple telefonen til å ha to kameraer på baksiden (Pluss modellen).

 

(Ble 10 år forrige måned)

 

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s