Hva er valentinsdagen?

I går (14.02.1016) var det valentinsdag. Valentinsdagen er ikke så veldig utbredt i Norge, men de fleste vet om dagen og noen feirer den. Dagen handler om kjærlighet og man kjøper ofte gaver til, eller lager kort til noen man er glad i, eller kjæresten på denne dagen. Tradisjonen har mest fokus i USA nå, men hvor og hvordan oppstod denne tradisjonen? Hva var det originale budskapet til dagen?

 

Valentinsdagen feires hovedsakelig i engelsktalende land, spesielt USA. Det finnes flere teorier om hvordan tradisjonen oppstod. En av teoriene er at den oppstod på slutten av 1500-tallet fordi noen mente at det var på denne dagen at fuglene begynte å pare seg. Noen mente altså at det var denne dagen kjærligheten begynte for året, og at denne dagen var den mest fruktbare dagen i året.

Bilderesultat for valentines day

En annen teori om denne dagen handler om martyren Valentinus, eller St. Valentin. Den 14. februar år 269 etter Kristus ble Valentinus henrettet fordi han ikke ville gi slipp på kristendommen. Under sitt opphold i fengselet før han ble henrettet hadde han forelsket seg i fengselsvaktens datter. Like før han ble henrettet skrev han et avskjedsbrev til jenta han var forelsket i. Brevet undertegnet han med «Din Valentin». Det er hovedsakelig fra denne hendelsen at tradisjonene om å sende brev har oppstått. I tillegg kommer «Vil du være min Valentin?» fra denne hendelsen. Å være noens Valentin er altså å være en som ofrer seg selv for det en tror på, altså kjærlighet når man tenker på valentinsdagen.

Bilderesultat for valentinus

En annen teori om hvordan valentinsdagen oppstod er at den oppstod etter tradisjonen om å feire den romerske gudinnen Juno. Juno var gudinnen for ekteskap, kjærlighet og fruktbarhet. Omtrent likt som fugleteorien er altså «Junoteorien» en teori som handler om at dette var dagen når kjærligheten «startet» for året, og at dette var den mest fruktbare dagen i året.

 

Valentinsdagen er altså en dag som feires i engelsktalende land, spesielt USA og litt i Norge og resten av Skandinavia. Tradisjonen går ut på å sende brev og å gi gaver til noen man er glad i. Valentinsdagen er altså kjærlighetens dag. Det er flere teorier om hvordan denne tradisjonen oppstod. Både religiøse teorier og teorier om at det er en dag som markerer fruktbarhet i naturen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s