Alt du trenger å vite om prøvemuntlig

Førstkommende uke er det prøvemuntlig for skolens tiendeklassinger. Mange er spente og lurer på hvordan det kommer til å bli. Prøvemuntlig er til for at elevene skal få øve seg til eksamen og få erfaring.

Prøvemuntlig skal forberede elevene for best mulig eksamen på våren, samt veilede hvordan man gjennomfører en muntlig eksamen. På prøvemuntlig kan du komme opp i følgende fag; norsk, matte, engelsk, krle, samfunnsfag, fremmedspråk og naturfag.

 

Slik fungerer prøvemuntlig:

På dag 1 får man vite hvilket fag man kommer opp i. Deretter går man hjem og leser hele pensum innen dette faget.

På dag 2 møter man på skolen og får vite hvilket tema man skal presentere. Etterpå sitter man på skolen og får veiledning av faglærer før man går hjem og forbereder seg til dag 3.

På dag 3 møter du opp i god tid før du skal ha prøvemuntlig. På vanlig eksamen er det 10 min med presentasjon, og deretter 20 min med utspørring fra faglærer og en sensor.  I motsetning til eksamen, er det 7 min presentasjon og 13 min fremføring på prøvemuntlig.

 

Det finnes flere tips på hvordan man kan forbedrede seg best mulig til prøvemuntlig/eksamen. Før prøvemuntlig/eksamen er det viktig å få nok søvn, og være mest mulig opplagt. Man bør unngå å sitte oppe hele natten å øve, men heller prioritere nattesøvnen. Et annet tips kan være å håndhilse med sensor for å gjøre et godt førsteinntrykk. Det er også viktig å være seg selv og være ærlig. Enhver sensor liker engasjerte og pratsomme elever som viser mest mulig kunnskap.

 

Det er mange elever som gruer seg til prøvemuntlig. Kanskje fordi de ikke vet hva de skal si dersom de ikke vet svaret på noe. Dette er helt normalt, og i slike tilfeller kan det være greit å be om litt betenkningstid. Da kan man gjerne prøve å knytte spørsmålet opp til andre områder som man føler seg trygg på. Det kan være lurt å si at man synes det er vanskelig, slik at sensor kan hjelpe.  Hvis du enda ikke har et svar på spørsmålet bør man si det som det er og være ærlig. En ting er i hvert fall sikkert; sensor vil bare ditt beste og ønsker å få kontroll på all kunnskapen du har.

Jeg snakket med flere elever på tiende trinn som sier at prøvemuntlig er en bra mulighet for forberedelse til eksamen. Jeg synes også at det er klokt å ha prøvemuntlig før eksamen, fordi da får man kjenne litt på hvordan det er å ha muntlig eksamen. Husk å ta det med ro og slapp av, fordi dette er din sjanse til å stråle.

 

kilder: http://www.studenttorget.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s