Presset til å fortelle sannheten

28. August 2014 fikk politiet i Stavanger en beskjed om at de skulle arrestere fem 15-åringer og sikte de for voldtektsforsøk på en lagkamerat. Alle ble arrestert samtidig. Guttene ble sendt til avhør. I avhøret av en av guttene skal politiet presset ut og manipulert han til å si sannheten.

-Avhøret er ulovlig og brudd på menneskerettighetene, etterforskeren ville ha gutten til å tilstå, og han var villig til å bruke press og manipulasjon for å få det til.- Dette sier avhørekspert og politioverbetjent Asbjørn Rachlew til NRK.

Brudd på menneskerettigheter

Asbjørn Rachlew har gått gjennom videoen av dette avhøret og mener  at politiet i Stavanger bruker manipulasjons og utpressingsmetoder for å få 15-åringen til å fortelle sannheten. Gutten ble for eksempel fortalt at det ikke var vits med en forsvarer fordi det bare fører til at saken tar lengre tid å løse. 15-åringen ble snakket til på en slik måte at han fikk en følelse av at han ikke hadde noe annet valg enn å fortelle sannheten.

«Du må fortelle langt mer enn dette»

På avhør videoen ser man tydelig at gutten blir mer og mer ukomfortabel, og trekker seg lenger og lenger ned i stolen. På den andre siden av bordet kan man se en politimann som blir strengere og strengere jo lenger tid som går.

Avhøreren skal ha brukt formuleringer som «Alt det gale som har skjedd med fornærmede må du fortelle om, det er ingen vei utenom» og «du må fortelle langt mer enn dette». -Det er tydelig at Politiet i Stavanger ikke har informert gutten at han ikke er pliktet til å forklare seg for politiet- sier Asbjørn Rachlew.

-OYfWAeKYZRtf5uieGwUBwy7IKLsoyyn2ZHYwVkAe1Tg

Asbjørn Rachlew

Ble ikke dømt

De fem guttene som ble siktet i saken ble frikjent den 18. November 2016 fordi det var mangel på bevis og derfor usikkerhet om guttene var skyldige.-Retten er enig i at det hefter betydelige mangler i avhøret, herunder også hva gjelder objektiviteten ved gjennomføringen av dette.- Dette var konklusjonen til Stavanger Tingrett.

Kilder: https://www.nrk.no/dokumentar/xl/avhoyret-som-gjekk-gale-1.13346466

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s