Hvorfor vi elsker sjokolade

sjo

Sjokolade gir rett og slett bedre humør, det påvirker lysten – sjokolade kan faktisk forebygge kognitiv svikt. Vil du ha flere grunner til å spise sjokolade? Les denne artikkelen.

 

Sjokoladen svikter ikke, vi spiser sjokoladen som belønning, når vi trenger kos, vil ha litt trøst eller som turproviant. Vi bare MÅ ha sjokolade, hvorfor er det slik?

 

I 2014 tok det humoristisk fakta programmet «Sjokoladesuget» opp saken, og slik forklarte de saken:

Kakaopulver, som er en viktig ingrediens i både lys og mørk sjokolade, har noen virkninger som til en viss grad må ta skylda for at vi blir sjokoladeavhengige. Vi opplever rett og slett en liten rus, kunne Aina Westrheim Ravna som er professor i medisinsk biologi, opplyse i programmet. Hun er ikke den eneste blant fagfolk som snakker varmt om sjokoladen.

 

«Virker opplivende og bidrar til å bevare sinnets munterhet»

Freia Melkesjokolades første slagord: «Virker opplivende og bidrar til å bevare sinnets munterhet» er overhodet ikke tatt ut av løse luften. Kakaoen, som selvfølgelig finnes i sjokoladen, treffer oss i lystsenteret i hjernen, og som gjør oss mer tilfredse. I kakao finnes både dopamin og serotonin. I hjernen er dopamin viktig som «belønningssystem», og serotonin finnes i antidepressive medisiner.

 

Journal of Alzheimers Diseases publiserte sommeren 2016 en studie som viser at kakao produkter har en gunstig virkning på hjernen, og har konkludert med at sjokoladen utrolig nok kan forebygge kognitiv svikt. Undersøkelsen viser til et sammenfallende funn fra Hordalandsundersøkelsen.

sjo 1

Visste du at …

  • … sjokolade skal også ha positiv virkning på lysten, og Casanova sørget for å drikke rikelig med kakao før han hoppet til sengs?
  • … Napoleon forberedte seg visstnok til kamp med varm sjokolade?
  • … spanjolene brakte kakaoen til Europa på 1500-tallet, etter at indianerne i Mellom-Amerika hadde brukt de kraftfulle bønnene i uminnelige tider?
  • … det var kakaodrikken som gjaldt lenge, og den første sjokoladekaken ble ikke bakt før i 1847?
  • … Henri Nestlé spilte en viktig rolle i utviklingen av melkesjokoladen fra 1875, og noen år senere var den milde sjokoladevarianten i kommersiell produksjon?
  • … nordmenn ligger helt i verdenstoppen når det gjelder sjokoladekonsum, bare slått av sveitserne?

 

I godteri- og bakehyllene kan vi i dag velge og vrake blant mange forskjellige sjokoladevarianter og sjokoladetyper. Topping av kaker og desserter bruker vi også sjokolade til. Kanskje søte biter i den syrlige fruktsalaten? Strøssel på is og kaker? Sjokolade gjør jobben. Neste gang du tar en kvikk lunsj i sekken, eller bare må spise litt melkesjokolade, kan du slå godt tilbake mot eventuelle kritikere. Vi sjokoladeelskere har nå forskning OG indiansk visdom på vår side.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s